Er elefanter virkelig redde for mus?

Elefanter er en gruppe pattedyr som tilhører Asias og Afrikas nålevende megafauna. Elefanter er de største og tyngste av alle landbaserte pattedyr og de nest høyeste. De kan bli omkring 4 meter og veie mer enn 10 tonn. Elefanter har stort hodet, små øynene, og stor panne og øre. Halen er kort med en hårdusk i enden. Hjernen er liten i forhold til størrelsen på kroppen.

Elefanter har i dag ikke noen nære slektninger blant dyr som lever på jorda i dag. Det har ikke alltid vært slik. I førhistorisk tid vandret merkelige mastodonter og lodne mammuter rundt sammen med flere andre elefantlignende dyr. Vitenskapsfolkene har ikke bare funnet bevis, men og funnet skjeletter av de rare skapningene, de har til og med funnet dypfryste mammuter som levde for titusenvis av år siden.

260px-Two_Elephants_in_Addo_Elephant_National_Park

images

 

 

 

 

 

 

Det beste kjennetegnet på en elefant, er snabelen. Snabelen er lang, kraftig og meget muskuløs. Elefanten bruker snabelen til det meste han gjør, til føling, griping av ting og selvfølgelig som nese. Men i tillegg kan den suge opp vatn med den. Selv om elefanter er store og tunge er de flinke til å svømme, hvis de vil kan de faktisk svømme i flere kilometer.

201252916355308792622_sbig

Alle elefanter har tykk rynket grå hud. Huden på ørene, rundt munnen, på føttene og på den aller ytterste delen av snabelen er ganske tynn og ofte følsomme. Rynkene i huden øker overflaten og hjelper elefanten å holde temperaturen nede. Etter vann-og sølebad, under tørketiden blir heten uutholdelig, og da må elefantene til gjørmebad for å holde kroppstemperaturen nede. Vannet fordamper langsomt fra gjørmelaget utenpå huden og fungerer akkurat som menneskenes svette.

Elefanter blir generelt ikke redde for noen, men de kan som andre dyr bli skremt av lyder fra noe de ikke kan se. Derfor kan elefanter godt finne på å blåse  i snabelen når de møter en mus. Elefanter utviser nysgjerrighet overfor alt som beveger seg foran dem. En mus beveger seg typisk i gresset, og hvis elefantene bare kan høre lyden, men ikke se hva som beveger seg, kan de bli nervøse. Hvis de fremdeles ikke kan se musa, kan de begynne å blåse enda mer. Men det er bare fordi det er et ukjent vesen, og det kunne like godt være hva som helst annet enn en mus.

elefant_1

 

Kilder:

http://www.nrk.no/programmer/tv/newton/1.3131828

http://no.wikipedia.org/wiki/Elefanter

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: