Nettmobbing!

Fredag den 8.mars omkom ei 13 år gammel jente på grunn av grov nettmobbing. Jenta tok sitt eget liv foran et tog. Ifølge Sveriges Television er en 15 år gammel gutt mistenkt i saken. Tirsdagen etterpå melder samme kanal at politiet ikke er sikre på identiteten på personen som mobbet 13-åringen. Politiet tror også flere kan være rammet.

 Image

Politiadvokat Pia Åsberg har bare personens kallenavn på nettet og vurderer å komme ut med en eller flere kallenavn som denne gutten/mannen bruker, i håp om at flere ofre melder seg og få tips om hvem som gjemmer seg bak tastaturet.

En 44 år gammel svensk salgssjef og fotballtrener for et jentelag, har blitt pågrepet for å ha oppgitt seg som den 15 år gamle gutten som snakket med denne jenta på internett. Mannen har forgrepet seg på jenta seksuelt. Jenta har blitt trakassert og blitt mobbet grovt over lang tid. Politiet mener at mannen har fått jenta til å kle av seg foran webkamera, og har tatt og brukt disse bildene.

 

Oktober i fjor tok den femten år gamle kanadiske jenta Amanda Todd livet sitt, etter tre år med grov mobbing. Amanda Todd snakket ut i en Youtube-film før hun tok sitt eget liv, noe som også den svenske jenta gjorde.

Image

Mobbing foregår stort sett fysisk, men nettmobbing er det også mye av nå i disse dager. Nettmobbere trakasserer, truer og mobber jevnt. En undersøkelse viser at det er flest jenter som er utsatt for mobbing på nett. En av tre barn og unge mellom 10 og 15 år har sagt at de kjenner eller har selv blitt utsatt for mobbing på mobil eller nettet.

 

Mobbing kan føre til selvskading, doping, selvmord og du kan bli psykisk skadet.

Nettmobbing eksisterer overalt i verden. Mobbere på nett er som mobbere ”in real life”, på utkikk etter oppmerksomhet og en reaksjon fra den de mobber. De bruker taktikker som trusler, trakassering, forfølgelse og sprer personlige opplysninger videre.

Den som utsettes for mobbingen opplever ofte at privatlivet blir invadert og at det blir vanskelig å stole på andre. Mange føler seg på konstant flukt og at mobbingen aldri vil ta slutt, og mulighetene for at de vil fortsette er uendelige.

Image

Samfunnet blir helt ødelagt når unge mennesker begynner å chatte og har på webkamera foran folk de egentlig ikke kjenner. Mindreårige har ikke så mye kunnskap om hva som er rett og galt, eller hva du bør gjøre og ikke gjøre i slike situasjoner. Foreldre har ingen kontroll, og hvis det skjer noe, er det ofte for sent. Med en gang et bilde kommer ut på nettet, er det veldig vanskelig å fjerne det før noen andre har lagret det og sendt det videre.

 

Skolene og foreldre bør ta mer hensyn og fokusere mer på hva unge gjør på nett. Noen tips for å unngå mobbing kan være: å la være å svare den som mobber/skiver noe upassende eller truende. Det er også veldig viktig å ta bilde av det personen skrev/gjorde, og snakke med en du stoler på om det. Det kan være en voksen, en venn, en i familien, noen på skolen, en lærer eller noen du kjenner. Det kan også være lurt å tenke litt før du gjør noe på nettet. Hva du legger ut av bilder, eller hva du skriver.

 Image

Kommer mobbing noen gang til å slutte? Dette er et vanskelig spørsmål som er vanskelig å svare på. Mobbing kommer nok aldr til å slutte helt. Men én ting vi kan forbedre, er at barn blir mer forberedt på hva de skal gjøre dersom de blir mobbet, eller havner i en situasjon som mobbing over nett eller andre steder. Vi må prøve å forebygge at det blir mindre mobbing i verden. Nettmobbing kan kanskje være den verste måten å bli mobbet eller mobbe noen på. Du kan ikke vite hvem som skriver til deg, og personen bak tastaturet blir ofte ”tøffere” når den sitter bak skjermen enn hva den er i virkeligheten. Du kan heller ikke vite hvem som sitter bak å skriver til deg, eller hvem som leser det. Bare et lite trykk på tastaturet kan være nok til å ødelegge ditt eget eller andres liv.

 

Her er en videoen som Amanda Todd la ut før hun tok selvmord.

http://www.youtube.com/watch?v=KRxfTyNa24A

  

Kilder:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10108313

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10108355

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: