Tippeliga-tabelltips 2013

tippeligatipset

Tippeligaprofiler: Fra venstre Makthar Thioune, Tarik Elyounoussi, Erik Huseklep, Magnus Wolf Eikrem, Zdenek Ondrasek, Thomas Sørum og Torgeir Børven. Bilde hentet fra TV 2

Endelig sparkes tippeligaen 2013 i gang. Mange lag har veldig høye målsetninger, og det kommer til å bli mange skuffelser. Tippeligaen er veldig jevn, og det kommer til å bli spennende både i toppen og i bunnen, helt til siste slutt. Flere og flere lag hevder seg i toppen, Rosenborgs store dominans er heldigvis over. Spennende spillere har kommet til tippeligaen foran årets sesong, som Abderrazak Hamdallah, Nicki Bille Jensen, Jérémy Berthod og Joona Toivio. Det er også noen store profiler som har forlatt tippeligaen, blant annet Kara, Vegard Forren, Kim Ojo, Nikola Djurjic og David Claude Angan.

Slik tror jeg tippeligaen 2013 ender:

1. Molde

2. Vålerenga

3. Rosenborg

4. Strømsgodset

5. Brann

6. Viking

7. Haugesund

8. Tromsø

9. Lillestrøm

10. Aalesund

11. Start

12. Odd Grenland

13. Sarpsborg 08

14. Sandnes Ulf

15. Sogndal

16. Hønefoss

Molde:

Nok en gang får de favoritt stempelet, og nok en gang skyver Solskjær det delvis vekk.

Troppen er litt svekket fra i fjor, med salg av blant annet Vegar Forren og David Angan. Men de har også hentet inn spennende spillere som Ørjan Håskjold Nyland og Joona Toivio.

Bakover har laget gjort det svært dårlig i treningskampene denne vinteren. Men heldigvis er Even Hovland sannsynligvis klar når serien starter opp borte mot Viking 15.mars. Vinteren generelt har vært en katastrofe hvis man ser på treningskampene, de tapte blant annet 5-0 mot lillebror Kristiansund, som er et 1.divisjons lag. Det holder ikke.

Siden Solskjær kom til rosenes by for litt over to år siden, har det vært like tendenser med formkurven. Laget begynner sesongen dårlig, å må hente opp et forsprang på lagene som ligger foran. De blir bedre og bedre utover sesongen, men hvis de skal ta sitt tredje seriegull på rad, så kan de ikke la forspranget bli for stor til toppen av tabellen før de begynner opphentingen.

Klarer Molde og få seg relativt tidlig i form, tette forsvaret og score mer mål enn de har gjort i treningskampene i vinter. Kan det fort bli enda en pokal i premieskapet før året er omme.

Vålerenga:

Bedre trent, nye gode spillere og ryddesjau. Mye er gjort etter at Kjetil Rekdal returnerte til Oslo-klubben. Rekdal har kvittet seg med ikke mindre enn 10 spillere i løpet av vinteren. Men han har også hentet inn kvalitet, Grindheim og Abdellaoue er begge på lån fra FC København. Fredheim Holm og Solli er hentet inn permanent. Rekdal har også endret en del på spillestilen. Nå får endelig Torgeir Børven spille toppspiss i Vålerenga. Han har scoret hele ni mål på åtte treningskamper i vinterens treningskamper.

Vålerenga ser mye sterkere ut foran denne sesongen, mye av det er takket være Rekdal. Tross mange spillersalg, har de styrket seg foran årets sesong. De er også mye bedre trent, noe som de kommer til å dra stor nytte av. Jeg tror sølvet går til Vålerenga.

Rosenborg:

Per Joar Hansen er kommet tilbake til Rosenborg, men det er ikke noe alle liker. Kjernen som er Rosenborgs supporter-gruppe er splittet. Forrige gang han var i Rosenborg var i 2005-sesongen. Da gikk han av etter skuffende poengfangst. Vinterens treningskamper har heller ikke vert all verden å skryte av, med kun to seiere på åtte kamper.

Steffen Iversen har lagt opp, Rade Prica er solgt, og det er også Daniel Fredheim Holm. Nicki Bille Nielsen er nok den største signeringen, han ble hentet fra Villareal. De har også hentet to andre dansker, Tobias Mikkelsen og Mike Jensen. Disse tre er nok de største signeringen for Rosenborg i år.

Mannskapet er ikke så verst, men det er litt splittelse i Trondheim på grunn av ansettelsen av Perry. Klarer Perry å gjøre det han ikke klarte forrige gang, blir Rosenborg blant medaljelagene. Jeg tipper 3.plass, men jeg tror ikke supporterne blir særlig fornøyde med det.

budsjett tl

Budsjettoversikt: Heldigvis er det ikke budsjettet som avgjør Tippeligaen. Til venstre Per Joar Hansen og til høyre Brian Dean. Bilde hentet fra TV 2.

Strømsgodset:

Strømsgodset var det store overraskelses laget i fjor. Med 2.plass i eliteserien, foran blant annet Rosenborg var det mange som ble overrasket. Nå er plutselig forventningene til drammenserne skrudd kraftig opp. Men det skal ganske mye til, for å forbedre fjorårets 2.plass. Klubben har mistet blant annet Anders Konradsen som ble solgt til franske Rennes, Ola Kamara som har gått til Tyskland, og Aleksander Aas som la opp etter forrige sesong. Erstatterne er heldigvis ikke verst. Simen Brenne har kommet fra Odd Grenland og tar sannsynligvis plassen til nevnte Konradsen, Thomas Sørum skal erstatte Kamara, og Jørgen Horn går inn for Aas.

Jeg tror Strømsgodset får en liten nedtur. Medalje er innen rekkevidde, men jeg tror de må nøye seg med fjerdeplassen.

Brann:

Brann har endelig funnet en erstatter for Rudolph Austin, erstatteren heter Stephane Badji og er kjøpt fra Sogndal. Med Badji på plass får sannsynligvis Brann den balansen de har manglet siden Austin gikk. Men det er jo selvfølgelig også andre ting som er viktige. Det er blant annet at de må unngå bråket innad i klubben. Brann kan ha gode muligheter til å hevde seg i år om bråket unngås. Nå har Mjelde gitt seg, så kanskje klarer de nettopp det.

De har mange unge og spennende spillere som Kristoffer Larsen og Fredrik Haugen. Huseklepp har endelig fått en skikkelig sesongoppkjøring og Askar er tilbake fra langtidsskaden som ødela fjorårets høstsesong.

Brann har et spennende lag, og flere og flere unge spillere markerer seg. Hvis de unngår bråket, kan Brann hevde seg. Med full klaff kan Brann ta en etterlengtet medalje, det tror jeg ikke de klarer. De kommer nok rett under toppen.

Viking:

Viking hevet seg kraftig etter at Kjell Jonevret ankom olje-byen våren 2012. Laget klatret på tabellen, ble mer samkjørte og han tok i bruk Veton Berisha. Veton Berish er kun 18 år gammel, men en fantastisk fotballspiller. Klok, teknisk og rask. Hans viljestyrke og engasjement kommer til å bli veldig viktig for Viking. For meg er han det klare førstevalget foran Patrik Ingelsten og floppen Henri Anier. Anier ble kjøpt for rundt 8 millioner kroner foran fjorårssesongen, han levde ikke opp til prisen, og ble en stor skuffelse.

Viking har en solid førsteelver, men kommer til å slite hvis det blir skader på spillere som Berish, Yann-Erik de Lanley  og Makthar Thioune. På grunn av den sterke første-elveren  tror jeg at de kommer til å gjøre det bra. Jonevret har gjort en fantastisk jobb, og jeg tror han kan lede laget til en 6.plass.

Haugesund:

Haugesund har fått inn solide spillere som Christian Gytkjær og Henrik Kildentoft. Gytkjær hadde en fantastisk høstsesong for Sandnes Ulf i fjor. Og han kommer til å spille spiss sammen med landslagsspissen Aleksander Søderlund. Kildentoft er ment som en sjef i forsvaret, forhåpentligvis gjør han en like solid jobb som Derek Decamps gjorde i fjor vår. Etter at Decamps og Djurdjic forlot Haugesund i fjor sommer har laget slitt. Men med Kildentoft og Gytkjær som erstattere kan det bli bra. Haugesund har vunnet samtlige treningskamper i vinter og har fått masse selvtillit. Søderlund har scoret flest mål for Haugesund i vinterens treningskamper, sist gang han scoret i eliteserien var den 26.august da Haugesund slo Stabæk 4-1. Forhåpentligvis kommer det et tippeligamål raskest mulig for Søderlund.

Haugesunderne har overasket tre sesonger på rad. I år burde det ikke være en overraskelse hvis Haugesund kommer på øvre halvdel. De har hatt en god vinter, har en bred tropp og spiller god fotball. Jeg tror Haugesund forsvarer fjorårets 7.plass.

Tromsø:

Klarer Agnar Kristensen å videreføre systemet til Per Mathias Høgmo, kan Tromsø nok en gang komme høyt oppe på tabellen. Defensivt er de veldig gode, midtbanen er også glimrende med blant annet Ruben Yttegård Jensen og Magnus Andersen og i angrep har de jo fjorårets eliteserie-toppscorer i Zdenek Ondrasek. Men de har også mistet Kara, som var en av de beste midtbane-spillerne i Norge. Han kommer nok til og bli savnet, tross at midtbanen er god.

Hvis Kristensen misslykkes med videreføringen av Høgmo sin stil, blir Tromsø fort et lag i midtsikte. Han må klare å få ut potensialet til spillerne og gi dem troen på at de kan ta medalje.

Sannsynligvis klarer ikke Tromsø å bli med i medaljekampen i år. Tapet av Kara og trener Per Mathias Høgmo blir nok for stort til å tette over. Derfor tror jeg at Tromsø blir et lag i midten i år.

Lillestrøm:

Kanarifuglene har handlet veldig mye det siste året. Med altfor mange kjøp har det tatt tid for kanarifuglene å bli samspilte. Men kanskje har de klart det nå. Det er flere store navn på Lillestrøm, som Petter Vaagan Moen, Erling Knudtzon og Torstein Helstad. De  burde prestert bedre enn det de har gjort. Trener Magnus Haglund er en presset mann, og blir ikke mindre presset om resultatene ikke kommer. Men på slutten av fjorårssesongen glimtet det til fra Lillestrøm. For deres del er det bare å håpe at laget er godt nok samspilt og at de får til det de prøver, det er massevis av gode fotballspillere der som burde gi dem resultater.

Jeg tror de forbedrer seg fra fjoråret, men ikke på tabellen. Der blir det nok den samme niendeplassen som i fjor.

Aalesund:

Janne Jönsson har fått seg en ny arbeidsgiver, og det blir spennende å se hva han får ut av Aalesundlaget. I Stabæk gjorde han det glimrende. Der fikk han arbeidsro, og han fikk også den tiden han trengte for å bygge opp et sterkt og godt lag. Så forlot han Stabæk til fordel for Rosenborg. Det var med vekslende hell, og ikke godt nok for de altfor kravstore trønderne. Nå er det Aalesund som gjelder. Jeg tror han trenger tid til å bygge opp laget, og han må gjøre alt han kan for at Michael Barrantes ikke forlater klubben. Barrantes i form er blant tippeligaens aller beste spillere. De har også fått inn en spiss som vist nok skal være veldig god, 1 million euro for Abderrazak Hamdallah gir han i vertfall forventningspress.

Får Jönsson ut potensiale i spillerne, og arbeidsro, kan Aalesund havne på øvre halvdel. Men det tror jeg ikke. Jeg tror det blir en middelssesong og vekslende resultater. Rett under midten for Aalesund.

Start:

Tilbake i det gode selskap, og forhåpentligvis med mer kunnskap om hva man må gjøre for å hevde seg i toppdivisjonen. Mons Ivar Mjelde har trent laget i ca. 1,5 år og har nok fått inn sitt system.

Nøkkelspillerne Espen Hoff, toppscorer i første divisjon i fjor Mathias Viljamson, og Owello må prestere godt gjennom hele sesongen for å sikre plassen.

I fjor var det aldri noen tvil. Start vant og vant, snudde seg knapt tilbake og sikret en fin førsteplass i 1.divisjon. I år blir det verre, men de overlever nok greit. Så mye mer enn det får nok bare bli pluss.

Odd Grenland:

Odd Grenland ligger ikke særlig godt an. Dårlig økonomi, tynn stall og kanskje litt for mange unge spillere. I løpet av det siste året har de solgt blant annet spisstalentet Torgeir Børven og midtbane-mannen Simen Brenne. De har for dårlig økonomi til å få inn gode nok erstattere, og troppen de har nå er som sagt for tynn og for ung. Likevel er det ikke bare unge spillere i troppen. 39 år gamle Frode Johnsen ser ut som førstevalget, og nesten eneste valget for Odd på topp. Tross at han er en luring og blant landets beste på hode, tror ikke jeg han klarer og få inn så mange mål. Litt for treg og samtidig så er det ikke sikkert at han får så mange innlegg at han får brukt den største styrken sinn.

Odd Grenland kommer mest sannsynlig på en trygg plass, men øvre halvdel kan de bare drømme om.

Sarpsborg 08:

Brian Dean er ny trener i Sarpsborg, helt fersk som A-lagstrener, men med masse erfaring fra fotballen. Han var tidenes første som scoret i Premier Ligue, og har spilt i  blant annet Doncaster Rovers FC, Sheffield United FC, Leeds United FC og Benfica. Men Sarpsborg har også mer enn en uerfaren trener, de har også mange unge spennende spillere og en underholdende spillestil. I tillegg har de skaffet seg Jérémy Berthod, som har vært med på å vinne Ligue 1 flere ganger.

Tross at det skjer mye positivt i Sarpsborg, så kommer de fra Adeccoligaen. Det er et tøft steg opp, og jeg tror de kommer til å slite i bunn. Men med en spennende trener, nye gode signeringer og erfaring fra tippeligaen, tror jeg de overlever.

Sandnes Ulf:

Asle Andersen sitt mannskap leverer best under press. De overlevde med et nødskrik i fjor, men i viktige kamper som serie-kampen mot Fredrikstad den 27.10.12 vant de greit 5-1.

De var også overlegne i kvalifiseringen mot Ullensaker Kisa. Med en hjemme og en borte kamp, vant de til sammen 7-1.

Troppen er litt styrket, og det er viktig at Tommy Høyland presterer på sitt beste.

Sandnes Ulf redder nok plassen med minst mulig margin også denne sesongen. Jeg tror de vinner kvaliken, slik som i fjor.

Sogndal:

Sogndal har mistet flere sentrale spillere. Stephane Badji, Kenneth Udjus og Henrik Furubotn. De har alle vært viktige spillere for Sogndal. Så nå er Sogndal avhengig av at den lovende keeperen Erik Dahlin slår til og at de klarer og fylle tomrommet til Badji og Furubotn.

Nok en gang blir Sogndal tippet nord og ned. Men de kan overaske, i fjor startet de med en sjokkerende 4-0 seier borte mot Odd Grenland. De har flere unge lovende spillere, og forventningene er som vanlig små. Så direkte overasket blir jeg ikke hvis de overlever.

Hønefoss:

Hønefoss har ikke vunnet siden 29 juli 2012. Dette kommer til å henge over dem til seieren kommer. De sliter med å score mål, og i fjor var det midtbane-mannen Riku Riski som ble toppscorer for Hønefoss. Troppen er ikke særlig styrket, og med den høstsesongen de hadde i fjor, ser det ikke særlig lyst ut.

I fjor hadde de en god vårsesong, men det var tydelig at de overpresterte. Høsten var forferdelig og det er ikke mye som er endret siden den gang. Derfor tror jeg at Hønefoss kommer helt nederst på tabellen.

–       Jardar Lindaas Bringedal

Mine kilder:

http://vglive.no/#eliteguiden=s-matches-sid-601

http://no.wikipedia.org/wiki/Brian_Deane

http://www.nettavisen.no/sportspill/tipping/article3581701.ece

http://www.nettavisen.no/sportspill/tipping/article3576092.ece

http://www.nettavisen.no/sportspill/tipping/article3582126.ece

http://www.nettavisen.no/sportspill/tipping/article3586012.ece

http://www.nettavisen.no/sportspill/tipping/article3588808.ece

http://tv2sportentippeliga13.enetpulse.com/index.php?&p=transfer

http://www.dagbladet.no/2013/03/14/sport/fotball/tippeligaen/26204898/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: