Tenk.

Se deg rundt. Tenker du noen gang på at du aldri har gått flere kilometer etter vann? At du kan legge deg i en seng hver natt og vite at du er trygg? At du slepper å bekymre deg for å gi familien din mat nok til å overleve? Nei?

Hva er det som feiler oss? Vi er noen selvopptatte kjempehoder som går rundt og synes synd på oss selv og tar alt for gitt. Vi sitter her på jobben vår eller i klasserommet vårt med haugevis av ”store” problemer som om vi skal velge iPhone5 eller Samsung galaxy S3. Eller det faktum at vi droppet dagens treningsøkt og heller spiste en stor og saftig burger. Det er da vi får dårlig samvittighet. Men når vi leser artikler på internett om folk som mangler vann, folk som flykter, barn som lar seg bli voldtatt for å få noe ørlite penger å leve på. Når vi leser artikler om folk som har mistet alt de hadde, eller som aldri fikk noe, lar vi oss ikke bli påvirket av det. Ikke i det hele tatt. Vell, det er jo mulig vi lar et lite sukk komme ut fra oss når vi leser det, men ikke noe mer. Hallo, det er jo ikke vårt problem, er det vell?

Det er greit at vi sier at vi bor på samme planet og ”står sammen”. Men gjør vi egentlig det? Står vi sammen? Hjelper vi hverandre? Det er jo bare tilfeldigheter at du og jeg ble født, oppvokst og bosatt her i Norge, verdens rikeste land. Mens Bezawit, fra reklamen til ”Plan-fadder”, ble født i slummen i Etiopia og kanskje aldri har sett en iPhone. Tenk på barn som Bezawit, alt de drømmer om er rent vann og mer mat til familien sin. ”Tenk på de fattige barna i Afrika” har du sikkert hørt. Vell, jeg sier tenk på alle fattige, alle de som ikke har alt som vi har! Små og store. Enten om de bor i en flyktningleir i ”hutti-heiti”  eller om de bor langs motorveien i USA.

Fattigdom menes først og fremst mangel på livsviktige ressurser.

Vi drømmer om å vinne i lotto og reise til varme ferieparadis. Hva om vi hadde endret sommerferien vår fra en tur til Bahamas til et fattigere land i Afrika eller et annet sted hvor det er behov for hjelp. Til  en plass hvor vi kunne gitt litt av oss selv og den fantastiske kunnskapen vi sitter inne med som er helt ”unødvendig”. Tenk om vi kunne delt litt ubrukelig kunnskap til noen som vil få nytte av den. Til noen hvor det kan stå mellom liv og død. Til noen som kan forandre liv, redde liv og skape liv med den. Nei, tenk om vi hadde blitt forandret. Tenk om vi ville blitt noen helt andre personer og startet å bry oss om mennesker som vi aldri har sett før eller skap noen som helst relasjoner med. Tenk på alt det folk rundt oss ville tenkt om oss. Tenk på hva de menneskene vi hadde hjulpet ville sagt om oss.

Men hvem vil vel risikere alt dette? Hvem vil vell risikere sommerferien sin eller risikere å miste egoet sitt? Vi har det mye bedre her vi sitte og glaner på jobb, i klasserommet, i den varme, fine stua vår eller til og med på kjøkkenet vårt. Her hvor vi er omringet av mat i overflod. Virkelig. Vi har det jo mye bedre her, tenk om vi faktisk hadde sittet her med god samvittighet?

Bildekilder:
http://www.iwallfinder.com/files/54/the-first-series-of-childhood-poverty-war-26790.jpg
http://fc06.deviantart.net/fs71/f/2010/293/8/4/poverty_by_terrorblade_o7-d314fcw.jpg

Bezawit- http://www.plan-norge.no/bli-plan-fadder

– Mathartd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: