Gi spekkhoggeren litt lengre tid!

En spekkhogger strandet utenfor Skudeneshavn søndag ettermiddag  og  Karmøy kommune uttaler i en pressemelding at dyret skal avlives. Hvalen ble først reddet ut til dypere vann, men svømte straks inn i viken igjen hvor den har blitt liggende til nå. Det har blitt spekulert om hvalen hadde spist for mye sel og derfor tatt seg en lang middagshvil. Men etter at mattilsynet, viltnemda  og Fiskedirektoratet skal ha vurdert dyret, har de kommet frem til at hvalen er svært syk. Derfor har de fastslått at hvis spekkhoggeren ikke har kommet seg ut i fjorden på egenhånd innen mandag (i dag), så skal dyret avlives av barmhjertighetshensyn. Tidspunkt for avlivningen er enda ikke bestemt.

Bilde

Med tanke på at spekkhoggeren forvillet seg på inn i viken på søndags ettermiddag, så har den ikke befunnet seg der lenge. Tvert i mot, dyret har vært der i mindre enn et døgn. Det har pågått redningsaksjoner for å hjelpe hvalen, men selv om den valgte å svømme tilbake igjen så betyr det vel ikke nødvendigvis at den er alvorlig syk? At avlivning skal bli tatt i bruk så fort  fremfor andre alternativer faller derfor ikke i god jord. Det må da finnes en annen løsning?

Det er ikke mange timer siden at en av teoriene til at spekkhoggeren var så sløv, var fordi den rett og slett hadde spist for mye. Nå har det liksom blitt fastslått at den er alvorlig syk, og må avlives så fort som mulig. Hva om dette også er en teori som ikke er  helt korrekt?

Det er unødvendig å ta livet av et dyr som kan klare seg, hvalen bør derfor få litt mer tid før geværet blir tatt opp. Synes at det virkes litt som om de vil få ”problemet” bort fortest mulig og at å skyte det er den enkleste måten. Når dyret allerede har blitt ”reddet” en gang så skader det vel ikke å fortsette å prøve? Dyret snudde vel av en grunn? En grunn vi riktignok ikke vet, men selv om det er sykt og har unormal oppførsel så er det mulig at hvalen finner en løsning selv.  Det er godt mulig at ekspertene har rett i at skapningen er syk, de er da eksperter av en grunn. Men det ligger fortsatt usikkerhet rundt emnet. Å ta livet av den så snart etter at en trodde den bare hadde spist for mye, virker nesten litt spontant.

Bilde

Lokale beboere reagerer også på at hvalen skal avlives, og det har derfor blitt opprettet en gruppe ”redd spekkhoggeren i Skudeneshavn” på Facebook i håp om at dyret skal få leve.

Av og til må faktisk naturen får ordne opp på egenhånd, hvert fall en liten stund før vi blander oss inn. Gi hvalen litt mer enn en dag, så kan det være at den ordner ting selv, uten menneskelig hjelp. Om den fortsatt befinner seg på samme plass i lengre tid, da kan heller avlivning vurderes. Da er det hvert fall ikke så mye tvil i om det er sykt eller ikke. En må være helt sikker på om et barmhjertighetsdrap virkelig er det før det blir utført

– Julie Holberg Ragnvaldjord

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: