Vold mot gothere, emoer og punkere

I England er det mye vold mot gothere, emoer og punkere. Politiet sier dette er hatkriminalitet. Mange har blitt slått ned på midt på gata, og de føler seg ikke trygge lenger.

Gothere kjennes ofte igjen ved at de kler seg i svarte klær og bruker hvit eller lys sminke, mens punkere ofte blir symbolisert ved at de har hanekam.  Emoer kler seg ofte likt som gothere, men har også blitt påvirket en del av punkere med sine fargerike hår. Gotherne dukket opp som en ungdoms subkultur i 1980 og begrepet ble opprinnelig brukt til å beskrive en form for musikk. Det har siden den gang utviklet seg til å omfatte litteratur, kunst og mote.

Alexys Becerra ble banket opp utenfor en pub i London fordi hun er goth. Alexys skulle bare gå ut for å ta telefonen. Det var ei jente som fulgte etter henne. Hun pekte på Alexys og sa ”hvem tror du at du er? ”, og begynte å slå henne.  Plutselig kom fem andre jenter for å hjelpe henne. Alexys prøvde å rømme, men de tok henne i bakken. Alexys sier at de banket henne opp i ca. 20min før hun fikk ringt etter hjelp.

”Politiet kom for å høre min historie, men ringte meg aldri tilbake for å gjøre en rapport på det” sier Alexys. De hadde revet ut leddbånd i kneet, som ennå ikke er helbredet.

” Jeg har vært slik som dette helt siden jeg var13 år, jeg vet ikke hvordan jeg kan være noen andre” sier den rødhårede gotheren.

Sleeet

Det som startet hele denne hatkriminaliteten var da Sophie Lancaster ble drept den 11. august 2007 på grunn av hun var gother.  Hun og kjæresten Robert Maltby ble angrepet av tenåringsgutter mens de gikk i Stubbylee Park i Lancashire. De slo først Robert bevistløs, og så gikk de løs på Sophie. Et vitne forteller at de sparket og hoppet på hodet  hennes. Dette gjorde slik at Sophie lå i koma i 30 dager før hun døde. Politiet mente da at angrepet kan ha blitt provosert av deres gothiske klesstil.

Fem gutter ble senere arrestert og siktet for drap. To av guttene ble dømt for drapet med livstid i fengsel.  De andre tre ble fengslet for grov legemsbeskadigelse.

Sleet

Bildet av Sophie Lancaster

13. mars 2008 lanserte Bizzare magasin en ”Stolt av å være annerledes” –kampanje til ære for Sophie Lancaster. Forbrytelsen har fått mye diskusjon og uttrykk for sympati. Ikke bare fra andre subkulturer, men også blant innvandrer. De begynner også å bli redde.

” Jeg mener det er veldig ille at personer begynner å angrip andre på grunn av hva de har på seg” sier Julia Romane på 23 år.

” Folk med percinger har ofte blitt mobbet. Men vi er akkurat som alle andre ” sier Perry Barher på 23 år.

Politiet vet ikke helt hva de skal gjør for å beskytte subkulturene. Gothere, emoer og punkere har blitt utsatt for trakassering og vold i en god tid nå. Politiet uttaler at hvis noen sier de er emo, og blir utsatt for vold av den grunn, er det hatkriminalitet.

Kilder:

–       http://www.dagbladet.no/2013/04/04/nyheter/utenriks/politiet/goth/punk/26507657/

–       http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-22025122

–       http://www.bbc.co.uk/news/magazine-22026044

–       http://www.bbc.co.uk/newsbeat/22025393

–       http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Sophie_Lancaster

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: