MAVERICKS

Darryl "Flea" Virostko.Darryl “Flea” Virostko at Mavericks in Half Moon Bay, CA

Mavericks i California er det man kan kalle ”a proving ground” for surfere fra hele verden. Det er et sted hvor surfere blir testet og beviser hva de er gode for. Mavericks ligger nøyaktig 3.2 kilometer utenfor Pillar Point Harbor og er et surfeparadis for ”big-wave”-surfere. Bølgene er livsfarlige og kan bli helt opp til 24 meter høye. Det er bare de aller modigste og flinkeste som våger og klarer å surfe på disse bølgene. Mavericks er også i dag en populær turistattraksjon.

I mars 1985, bestemte Alex Matienzo, Jim Thompson og Dick Notmeyer seg for å teste de store bølgene utenfor Pillar Point og den hvite schæferhunden Maverick var også med. Maverick var vant til å svømme sammen med eieren sin mens de var ute å surfet. Men disse tre karene lot Maverick være på land denne gangen. Til tross for dette kom Maverick seg ut i vannet og ville være med. Forholdene var altfor farlige for en hund og han ble bundet fast på land. De oppkalte da dette stedet etter schæferen, Maverick´s point, som etterhvert bare ble Mavericks.

Skjermbilde 2013-04-11 kl. 14.39.55

17 år senere prøvde den lokale 17åringen Jeff Clark seg på bølgene. I ca. 15 år hadde Clark bølgene i bunn og grunn for seg selv. Det virket ikke som om noen andre var noe særlig klar over at det var bølger på størrelsen med gigantene som fantes på Hawaii, på kysten nord i California. Etter hvert begynte ryktene å gå og i 1990 ble det publisert et bilde av området. Snart ble det til og med film om Mavericks(Waves of Adventure in The Red Triangle). Tanken på så store bølger rett utenfor kysten nord i California var egentlig helt utenkelig, derfor tok det en stund før det kunne gå helt innover folk at det var virkelig.

Origin of Name Mavericks Surf Spot_6

Dersom det oppstår en sterk vinterstorm kan bølgene danne skumtopper på over 7.6 meter og velte over ved 24 meter. ”Knekken” oppstår på grunn av en uvanlig undersjøisk fjellformasjon. For at surferne skal kunne surfe på bølgene må de padle i 45 minutter. Og når de er kommet passelig ut i sjøen, kan de ikke bare sitte der å vente på bølgene. Strømmene er så sterke at en må hele tiden padle for å holde sin posisjon. Noe av de verste som kan skje er å ”sitte fast” der hvor bølgen ”brekker”. Bølgene er så store, de veier massevis av tonn og når en blir dratt under av en så stor bølge er det som å være i en menneskelig vaskemaskin. En mister helt fatningen om hva som er opp, ned, nord eller sør. Disse bølgene er dødelige.

I 1994 var surfelegenden Mark Foo, som var en ”big-wave”-surfer fra Hawaii, å testet Mavericks-bølgene. Foo besvimte på ei 5 meter høy bølge og forsvant. Det var siste gang noen så ham i live.

Hans dødsfall vil ikke bare alltid være et symbol på den ekstreme faren det er å surfe på disse bølgene, men også den urokkelige sjelen til de fastbestemte surferne som har nervene til å bare prøve. Det er flere surfere som har druknet eller omkommet ved å bli knust mot steinene på Mavericks.

Det er veldig få surfere som blir ”big-wave”-surfere. Og av dem er det bare noen få som er villige til å ta risikoen å surfe på Mavericks.I dag er det årlige ”invitation only”- konkurranser. Disse holdes på vinteren. Det er en ventetid mellom november til mars hvor det ventes på de aller beste forholdene. Deltakerne får derfor bare en 24timers varsel.

Annbefalte videoer om Mavericks:

 Kilder og andre nettsider om Mavericks: 

http://mavericksinvitational.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Mavericks_(location)
http://jeffclarkmavericks.com/
http://www.maverickssurf.com/

http://reise.bt.no/reise/Surfer-verdens-storste-bolge-28248.html#.UV6FWKt5z5Y
http://www.maverickssurf.com/wave/index.php
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4Fqg43ozz7A
http://www.maverickssurf.com/wave/hist.php
http://www.surfline.com/surfing-a-to-z/mavericks-history_861/

Bildekilder:

http://offshorewinds.blogspot.no/2013/02/maverick-dog.html
http://www.jaywatson.com/blog/tag/mavericks/
https://maps.google.no/maps?hl=no&q=mavericks+half+moon+bay&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.45107431,d.bGE&biw=1237&bih=548&ie=UTF-8&sa=N&tab=il

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: