Dødelig jordskjelv i sør-vest Irans Bushehr provins

Jordskjelvet i sør-vest Iran som ble målt til 6,1 skal ha drept minst 37 mennesker og skadet 850, sier en tjenestemann. Redningsmannskapet har blitt sendt ut til det utsatte området, men mørket er med på å hindre redningsaksjonen.

I følge US Geological Survey (USGS) skal skjelvet ha funnet sted 90 km sør for landets eneste atomkraftverk i Bushehr. Foreløpig har ikke det kjernefysiske anlegget blitt berørt og fungerer normalt. 

Det kraftige jordskjelvet skal også ha blitt følt over gulfen i Dubai, Abu Dhabi og Bahrin. I det berørte området antas det at det lever omtrent 10.000 mennesker som er fordelt ut på mer enn 50 landsbyer, hvor to av landsbyene skal ha blitt helt ødelagt. I følge Bushehrs guvernør skal 700 hus ha blitt skadet og 200 familier berørt.

Image

 

Flere landsbyer ble ødelagt. 

Seismologer viser til at skjelvet var klokken 16.22 lokal tid med en dybde på 10 km i nærheten av byen Kaki sør for Bushehr, som er en havneby og hjemmet til Irans første og eneste kjernekraftverk. Irans seismologiske senter i Bushehr-provinsen, knyttet til Teheran University, skal ha registrert skjelvet med en styrke på 6,1. Det skal også være registrert titalls etterskjelv hvor det sterkeste ble målt til 5,4.

Statlige medier kunne tidlig rapportere at telefonlinjer hadde blitt brakt ned av skjelvet og etterdønningene. Jordskjelvet rystet mange bygninger over gulfen og menneskene i gatene skal også ha blitt brakt raskt i sikkerhet.

“Hele bygningen vår begynte å vingle fra side til side for rundt 30 sekunder siden” fortalte Phil Stevens, som arbeider i 10. etasje i en bygning i Abu Dhabi, til BBC. “Det var en veldig merkelig følelse, snarere som å være på en gyngende båt. Vi evakuerte fra kontoret vårt og ble raskt opplyst om jordskjelvet i Iran.”

Guvernøren i Bushehr, Fereydoun Hassanvand fortalte iransk statlig TV at atomkraftverket ikke ble skadet. En offiser ved det russiske firmaet Atomstroyexport fortalte russiske medier at skjelvet ”på ingen måte påvirket den normale situasjonen på reaktoren”.

”Personal fortsetter å arbeide i normalt regime og strålemengdene er fullstendig innenfor normalen,” sier det russiske statlige nyhetsbyrået Ria.

Irans atomprogram har vekket bekymringer hos blant annet stormaktene med at Teheran ønsker å bygge kjernefysiske våpen – en kostnad Iran sterkt benekter.

Image

Her kan en se hvor jordskjelvet inntraff. 

Kilder:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22077834

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: