Kvinner i verdenskrigene

Image

Det har blitt sagt at kvinnene hadde viktige roller i begge verdenskrigene. Mange av dere har sikkert har hørt at kvinnene tok over mennene sitt arbeid og at de arbeidet i krigsindustrien. Få kvinner fikk sjans til å fortelle historiene sine før de ble begravd med dem, og derfor er det få som vet hva kvinnene egentlig gjorde.

Kvinnene hadde store og viktige roller i den første verdenskrigen. De måtte ta over mennenes arbeid fordi de måtte gå i krig. En ting de måtte gjøre var å jobbe i fabrikker der de lagde ammunisjon som ble sendt til fronten. De jobbet også på gårder slik at det ikke gikk tomt for mat, og slik at de fikk mat på fronten.

Noen kvinner ble med i en organisasjon kalt ”Women’s Land Army”. Disse kvinnene jobbet med jordbruk, og de ble kalt ”Land Girls”, eller gårdsjenter på norsk. I den første verdenskrigen var ca. 23 000 kvinner medlem i denne organisasjonen.

Kull var nødvendig i hjem, på kontorer og i fabrikker, og her spilte kvinnene viktige roller. De hjalp til med å utvinne kullet, og de måtte pakke kullet i sekker slik at de kunne bli sendt der de trengte det.

Som dere sikkert vet, jobbet de fleste kvinnene som sykepleiere i den første verdenskrigen. Da tok de vare på og pleiet de som var skadet og syke. De utførte for eksempel førstehjelp på døende soldater.

Image

Sykepleiere i den første verdenskrigen

Rollene kvinnene hadde i den andre verdenskrigen var mye mer omfattende enn de rollene de hadde i den første verdenskrigen.

Totalt 2.2 millioner kvinner arbeidet i krigsindustrien i 1945. De arbeidet også i fabrikker. Kvinnene måtte nå gjøre det arbeidet som før hadde vært mannsdominert, og det var i tillegg til å ta vare på hus og barn.

Mange kvinner arbeidet også som sykepleiere på frontlinjen, hvor de hjalp de skadde og tok vare på dem. Kvinnene ble også oppfordret til å ta del i industrielt arbeid og jordbruk. Noen kvinner var faktisk med i militæret også, og antall kvinner som ble med i hæren økte.

Eksempler på land som hadde kvinner i hæren er USA, Canada, Tyskland, Polen og Finland.

Kvinnene i Tyskland fikk i tillegg en veldig annerledes oppfordring. De ble fortalt av Hitler at de måtte lage barn. Han ville nemlig at kvinnene skulle få så mange barn av arisk rase som mulig, slik at disse skulle være klar for å krige i fremtiden.

Image

Kvinnelige soldater i den andre verdenskrigen

I begynnelsen av denne artikkelen sa jeg at det har blitt sagt at kvinnene hadde viktige roller under de to verdenskrigene, og jeg er veldig enig i den påstanden. De var hjemme med barna og våpenproduksjonen i tillegg til å hjelpe til på fronten. De fikset og tok vare på de syke, og de gjorde alt annet som var nødvendig i krigen. Hvordan hadde alt gått uten kvinnene?

Selv om veldig få kvinner fikk sjans til å fortelle sine historier, og selv om de ikke ble hyllet som mennene, fikk de noen fordeler etterpå. I verdenskrigene beviste kvinnene at de var i stand til å arbeide som mennene, og at folk ikke hadde noen grunn til å la kvinnene ta de lettere jobbene. Dette var ett steg nærmere likestillingsloven som i Norge ble vedtatt i 1978.

Kilder: Fakta

1. Artikkel fra Wikipedia: Women’s roles in the World Wars

http://en.wikipedia.org/wiki/Women’s_roles_in_the_World_Wars

2. Jane Flanagan (1.09.2010): Inspiring women: Land girls & Lumber Jills

http://seenandsaid.blogspot.no/2010/09/inspiring-women-land-girls-lumber-jills.html

3. Torill Stokkan og Gunnar Bjerketvedt: Dokumentarfilmen Kvinner i krig

http://www.kvinnerikrig.no/side4.html

4. Artikkel fra Wikipedia (9.08.2012): Women in the First World War

http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_the_First_World_War

Kilder: Bilder

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: