Fikk ikke fly på grunn av funksjonshemming

Bilde

På Mandag for en uke siden ble en kronikk artikkelen ”Hvem skal få fly med Norwegian?”  lagt ut på Aftenposten.no. Her forteller Trude Trønnes- Christensens om da den 40 år gamle broren hennes Stian, med diagnosen Downs syndrom, ikke fikk reise med Norwegian. Billetten var allerede bestilt godt i forveien. Stian liker å fly og oppfører seg bedre enn mange andre passasjerer som i motsetning til han får lov til å bli med flyselskapet Norwegian på tur.

Han som hadde gledet seg så veldig til å besøke moren sin i Tenerife måtte  forlate flyplassen samme dag, med en uåpnet koffert og uten tegn til protest.

Grunnen til at Norwegian ikke ville la han være med, er at de opererer med vilkår for å kunne reise uten ledsager med hensyn til sikkerhet. En skal være i stand til å utføre og forstå alle flyets sikkerhetsinstrukser. Selskapet mente at Stian ikke var i stand til å gjøre dette alene. Heldigvis tok flyselskapet Ving med seg Stian ned til Tenerife uten problemer bare 2 dager etter at feriedrømmen hans ble knust.

Da jeg leste denne artikkelen ble jeg veldig provosert. Det er ikke rett at en person skal bli nektet å reise alene på grunn av en slik funksjonshemning da individet faktisk er i stand til dette og har gjort det før.

Selv har jeg en søster med Downs og jeg hadde ikke tolerert at min søster hadde blitt behandlet med en slik diskriminering. Heldigvis har vi aldri fått noen problemer med flyreiser. Stian derimot, ble nektet å reise til tross for at haner i stand til å ta vare på seg selv.

Norwegian begrunner sitt” valg ”med at det var fare for hans egen sikkerhet om det hadde skjedd noen nødsituasjoner. Men vi skal ikke se bort i fra at det var personer på flyet som ville ha utgjort en større fare enn 40-åringen. Berusede mennesker får lov til å reise alene. Mennesker med leddgikt som ikke er i stand til å gjøre ting til en viss grad, får lov til å reise alene. Men ikke en person med Downs syndrom?

Om Stian hadde vært avhengig av hjelp til en hver tid, da hadde det vært langt mer forståelig om de ikke ville hatt han med. Men når dette ikke er tilfelle, da synes jeg at han ble møtt med svært unødvendige fordommer! Håper på at Norwegian tenker over dette og skjerper seg.  Det ville vært veldig synd om enda flere reiseklare mennesker opplever den samme skuffelsen som Stian.

For å lese mer om saken sjekk ut: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Hvem-skal-fa-fly-med-Norwegian-7166096.html#.UWalB6t5y7A

-Juile H Ragnvaldjord

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: