Arbeiderpartiet går inn for kjønnsnøytral verneplik

I helgen avholdt Arbeiderpartiet sitt 64.ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Det var et spennende landsmøte med flere gode debatter og flotte taler. En av sakene som ble debattert var verneplikten. Skal den være kjønnsnøytral eller bare for menn? Dette var en kamp AUF kjempet frem og fikk mye støtte fra nåværende forsvarsminister, Anne Grete Strøm-Erichsen, og tidligere forsvarsminister, Espen Barth Eide. Den øverste partiledelsen var skeptiske til verneplikt for kvinner, men argumentene mot var ikke gode nok for landsmøte. Etter at flere unge AUFere og utenriksminister Espen Barth Eide hadde vært på talerstolen å snakket for en kjønnsnøytral verneplikt var det ikke lenger tvil for Arbeiderpartiet, de gikk søndag enstemmig inn for en kjønnsnøytral verneplikt.

Argumentene mot var få. Når bare to av ti gutter blir innkalt til verneplikt, vil det nå plutselig bli slik at bare en av ti gutter skal bli innkalt til verneplikt. Når forsvaret rekrutterer inn færre folk, blir det da feil å utvide verneplikten? Men skeptikerne kom ingen vei, argumentene for var flere og bedre. Hadde verneplikten blitt innført for første gang i dag hadde det aldri skjedd at vi bare hadde latt ett kjønn få denne plikten. Likestilling handler både om goder, og om plikter. I forsvaret trengs heller ikke bare de fysisk sterkeste, men man trenger de smarteste hodene. Vi skal ikke ha flere folk i militæret, men nå skal flere kvinner rekrutteres.

Så kommer igjen spørsmålet om verneplikten i det hele tatt er en plikt. Det er få gutter som blir tvunget inn i militæret, de fleste som kommer inn gjør det fordi de er motiverte og hadde søkt uansett om de hadde hatt en verneplikt eller ikke. Diskusjonen om verneplikten i det hele tatt er nødvendig har ikke vært noe stor, men kanskje den blir tatt i løpet av den nærmeste tiden. Det er nemlig flere som mener verneplikten er helt unødvendig.

Også SV og Senterpartiet hadde diskusjonen om kjønnsnøytral verneplikt på sine landsmøter, og nå er alle de rødgrønne partiene for dette. Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Eva Kristin Hansen, sier hun håper saken allerede kan bli vedtatt den 14.Juni slik at vernepliktsloven allerede kan bli endret før jul. Også Høyre skal ta denne diskusjonen på sitt landsmøte.

Det ble stor applaus da AUF vant denne likestillingskampen i landsmøtesalen på søndag. Også forsvaret selv er veldig fornøyd med resultatet. I Grunnlovens § 109 står det: «Enhver Statens Borger er i Almindelighed lige forpligtet, i en vis Tid at værne om sit Fædreland.» Er ikke en kvinne også Statens Borger?

lia-20130131-110505--587_0
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10115851

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: