Pelsdyrnæringen

Pelsdyroppdrett eller pelsdyrnæring er oppdrett av rev, mink og andre pelsdyrarter, der dyrenes pels skal brukes til klær og andre lignende formål.

Bruk av pelsverk til å lage plagg har lange tradisjoner i mange land, også i Norge. I juni 2009 var det målt 331 pelsdyrfarmer i Norge. Antall pelsdyrfarmer i Norge har falt fra 1200 stk. i 1995 til 625 stk. i 2005.

Det er klare lovverk for oppdrett av pelsdyr. Her blir alt i fra hvor stort areal buret skal ha, forhold for støy og hvor mye mat og drikke dyrene skal ha osv. nøye beskrevet. Pelsdyroppdretterne har gjennom de siste årene fått mye kritikk for å ikke følge regelverkene for oppdrett.

Undersøkelser og rapporter gjort av mattilsynet i 2009 viser at 86% av alle pelsdyrfarmer brøt regelverkene ved inspeksjonstidspunktet. Dyrebeskyttelsen mener at et problem var at inspeksjonene var forhåndsmeldt, noe som har gitt oppdrettsbønder tid til å fjerne døde og skadde dyr. Sommeren 2009 inspiserte Nettverk for dyrs frihet ulovlig 45 pelsfarmer i Norge. På mange farmer ble det funnet dyr med avgnagde labber eller ører og døde dyr. På alle farmene fant de skadde dyr.

Det har vært stigende internasjonal motstand mot pelsdyrnæringen og i Norge har denne motstanden engasjert vanlige folk til å bli dyrevernaktivister. I 2000 gikk for første gang aktivister i Norge til aksjon for å slippe løs oppdrettsdyr. Aksjonen ble utført av en gruppe som kalte seg De ville minkene. Nettverk for dys frihet og Dyrebeskyttelsen er aktive organisasjoner og i 2010 gjorde de over 800 opptak av skadde og døde dyr fra forskjellige farmer i Norge og i utlandet, som de leverte inn til NRK.

På arbeiderpartiets landsmøte nå nylig, var det enstemmig at pelsdyrnæringen må avvikles. Live Kleveland, informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen sier at deres politiske kampanje har hatt effekt og sammen med støtten de har fått fra medlemmene har det gitt de seier. Hun forventer at Arbeiderpartiet klarer å komme til enighet med Senterpartiet om avvikling av pelsdyroppdrett, og at det blir vedtatt allerede før valget.

Her er videoen fra Dyrebeskyttelsen Norge og Dyrenes frihet:

http://www.nrk.no/video/pelsdyr_i_fangenskap/7E21A7E74678BDAD/emne/pelsdyr/

Kilder:

http://www.tv2.no/nyheter/politisk/ap-vil-avvikle-pelsdyrnaeringen-4031459.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Pelsdyroppdrett

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: