Berømmelse kan lede til et kortere liv

hollywoodForskere har funnet ut at artister og skuespillere er blant de som dør i yngst alder. En analyse av nekrologer i en amerikansk avis antyder at å ha en glitrende karriere i offentligheten kan komme på bekostning av levetiden.

Analysen viste at artister og idrettsstjerner har en tendens til å dø et par år yngre enn folk med andre yrker. Dataene ble publisert i QJM som er en internasjonal medisinsk journal.

Forskere i Australia så på 1000 nekrologier i New York Times mellom 2009 og 2011. De viste at utøvere som skuespillere, sangere og musikere, og de som har hatt en karriere innen sport, døde yngst med en gjennomsnittlig alder på 77 år.

Forfattere, komponister og kunstnere døde i en alder av 79. De som var  klassifisert som akademikere, blant annet historikere og økonomer, levde i gjennomsnitt til en alder av 82, mens de i næringslivet eller politikken døde i gjennomsnitt 83 år gamle.

Forskerne, ved Universitetet i Queensland og Universitetet i New South Wales, sa at kreft, spesielt svulster i lungene, var mer vanlig hos de som lever åpent i offentligheten.

Professor Richard Epstein sa at en analyse som dette kan ikke bevise noe, men den stiller allikevel noen interessante spørsmål.

”Hvis det er sant at vellykkede idrettsutøvere, skuespillere, sangere og andre kjente mennesker har en tendens til å få et kortere liv, kan en av grunnene til dette være at berømmelse i yngre aldersgrupper fører til dårlig helse atferd senere i livet og etter at suksessen har falmet.”

Han la til at, uansett grunn, bør funnene anses som en “helse advarsel til unge mennesker som ønsker å bli stjerner”.

Honey Langcaster-James er psykolog, og har spesialisert seg på kjendis oppførsel. Hun sa at så få mennesker har oppnådd stjernestatus, at det gjorde det vanskelig å vitenskapelig studere effekten på folks liv.

“Resultatene er interessante for seg selv, fordi de viser en fare ved en offentlig karriere og at alt som glitrer er ikke nødvendigvis gull.” Hun legger til at de kan betale en høy pris for sin karriere, men at det ikke var lett å komme opp med en vitenskapelig forklaring.

På den ene siden har en slik karriere unike stressfaktorer som blant annet et stort press for å leve opp til et offentlig image, noe som kan føre til risikofylt atferd, og som igjen kan føre til et kortere liv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: