Kvinner i krig

Da den andre verdens krigen var over, ble det fortalt mange heltehistorier. De fleste av disse historiene var fortalt av menn. Mennene ble hyllet, mens kvinnene forble stille og mange av  historiene deres døde med dem. Hvilke rolle spilte de norske kvinnene i andre verdenskrig? Og hvorfor fortalte ikke alle kvinnene historiene sine?

Image

 

På internettet kan vi lese at norske kvinner hadde forskjellige oppgaver under krigen. Mange av dem måtte være hjemme og ta seg av barna, de eldre familiemedlemmene og de passet til og med på husene og gårdene. Dette kan ha vært en mye hardere jobb enn hva mennene forventet. For å holde ut det harde arbeidet på gården og i husene deres, startet noen av de norske kvinnene barne- og kvinneforeninger. Kvinnene og barna deres møtte hverandre kanskje en gang i uka, og hadde en hyggelig tid sammen. Noen av kvinnene ba også til Gud for å holde ut.

 

Noen få norske kvinner var tildelt en spesiell jobb under andre verdens krig. De måtte gifte seg med tyske soldater for å spionere på tyskerne. Deretter måtte de fortelle det norske politiet og militæret hva de hadde vitnet. Dette må ha vært tøft. For det første måtte de gifte seg med noen de ikke hadde følelser for og de måtte også leve et dobbel liv. Kvinnene risikerte å bli tatt, for å så senere kanskje bli torturert til døde. Selv om de risikerte livene sine, hadde de ingen historie å fortelle. Deres viktige parter av historien var ofte utelatt, mens de norske soldatene ble helter. Synet på kvinner var annerledes på den tiden, og det var mennene som kontrollerte og organiserte.

 

Kvinnene gjorde en viktig jobb i frivillige organisasjoner, som betydde mye for de norske soldatene og dette var også veldig verdifullt for resten av det norske folk. Noen av de norske kvinner lagte varme bomullsklær og gav dem til soldatene. De gjorde også alt annet som trengtes. 

 

Uten tvil spilte de norske kvinnene under den andre verdenskrigen. De tok vare på husene, barna og eldre familiemedlemmer. Noen få av dem risikerte livene sine og giftet seg med tyske soldater. Noen andre av dem gjorde en jobb i frivillige organisasjoner, lagte varme klær og gjorde det som trengtes. Jeg tror innflytelsen fra kvinner var totalt  annerledes sammenlignet med mennenes innflytelsen. Dette tror jeg er mye av grunnen til at mange av kvinnenes historier dør med dem.

 

Kilder:

 

–      http://en.wikipedia.org/wiki/Women’s_roles_in_the_World_Wars

–      http://www.godoy.no/weber/2verdskrigweb/Marit03/framside.htm

–      http://www.kvinnerikrig.no/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: